Bir E- Ticaret Sitesi İçin Pazar Yeri Nedir?

Temel prensibi müşterisine en iyi hizmeti sunmak ve memnuniyetini en üst düzeyde tutmak için kurulmuş bir bilişim firmasıyız.

Bir E- Ticaret Sitesi İçin Pazar Yeri Nedir?

Bir E- Ticaret Sitesi İçin Pazar Yeri Nedir?

Marketplace olarak da bilinen pazaryeri, farklı firmaların kendileri için kiraladıkları, pek çok firmanın da aynı alanda bulunduğu, satış alanıdır. Normal, bilinen Pazar yerlerinin sanal ortamda olduğunu düşünün. Farklı firmalara ait benzer ürünler bu alanlarda satılıyor. E-ticaret siteleri için Pazar yeri demek, büyük bir e-ticaret sitesinin içerisinde bulunan farklı e-ticaret sitelerinin kendileri için alan kiralamaları anlamına geliyor. E-ticaret için pazar yeri demek, satıcılar ile müşterileri bir araya getiren, online bir platform olarak da düşünülebilir. Sadece alıcı ve satıcı buluşması değil, aynı zamanda ürün satışı veya kiralanması da söz konusudur.

Online pazar yerleri, normal bir e-ticaret sitesi gibi alıcı olan kişilerden değil, tam olarak satış yapan e-ticaret sitesinden para kazanmaktadır. Çünkü pazar alanında satış için kiralama yapan satıcılardır. Tabii satıcıların da ürün satarak kazanç sağlaması, online pazar yerinin dolaylı yoldan müşteri sayesinde kazanç sağladığı da düşünülebilir. Eğer online pazar yerinde satışı çoğalıyorsa, online Pazar yeri e-ticaret sitesinden komisyon ücreti alacaktır.

Pazar yerinde alıcı kesim, pazar yerinde sanal mağaza kiralayan satıcıları değerlendirme ve fiyat skalası çıkarmada kolay ir yol izliyor. Bunun nedeni, üreticiler ürettikleri ürünü satmak için imkân arıyor ve online pazar yerlerini satış yapmak için aracı olarak (3. Kişi) kullanıyor. Alıcılar da istedikleri ve ihtiyaç duydukları bir ürün için sadece bir sayfadan fiyat araştırması yapabiliyorlar. Böylece alıcılar aynı değerde olan bir ürün için kendi seçecekleri fiyatı vererek ürünü alacaklardır.

Bu bahsi geçen e-ticaret siteleri ve online pazar yerleri, gerçek tezgâh açtığınız pazar yerinden farksız aslında. Çünkü her iki şekilde de tezgâh açmak için kiralamanız gerekiyor. Kiraladığınız tezgâh sayesinde ise ürünlerinizi alıcılara sunabiliyorsunuz. Büyük AVM ‘lerde de pek çok markanın içinde bulunduğu mağazalar vardır. Her çeşit ürünü her markadan satışa sunarlar. Online pazar yerleri de aynı işlevi görmekte. Sizler için ürünleri farklı fiyat ve markalar ile sanal tezgâhta satışa sunarlar.

E-Ticaret Pazar Yerinde Satışlar Nasıl Gerçekleştirilir?

Bir e-ticaret siteniz var ise, satışlar direkt olarak site üzerinden sipariş verilerek satış yapılabilir. Ancak bu sadece e-ticaret sitesi üzerinden olsa bile ödeme seçenekleri birden fazla olmalıdır. Kullanıcılar artık kredi kartı bilgilerini vermek istemiyor ya ticket ya ücretli kartlar ya da kapıda ödeme yapmayı tercih ediyor. Bu nedenle öncelik olarak nakit, yani kapıda ödeme seçeneğini eklemeniz, size olan kullanıcı güveninin arttıracaktır.

Alıcıların satın alma işlemi genel olarak aynı senaryoda ilerler. E-ticaret sitesine veya online bir pazar yerine girerek istediği ürünü arar, sanal sepetine ekler ve sepetine ekleyecek başka bir şey kalmadığında ödeme seçeneklerinden kendine uygun olanı seçerek siparişini verir. Bir bu senaryo için satıcıların gözünden bakalım. Satıcılar, online pazar yerinde ürünlerini nasıl satıyorlar?

Satıcılar kendi ürünleri için kiraladığı sanal tezgâh üzerinde ürünü net bir şekilde görseller (farklı açılardan) ile göstermeli ve alıcıların bilmek istediği ve merak ettiği bütün ürün bilgilerini sunmalısınız. Fiyat bilgilerini, kargo bilgileri, ürün özellikleri ve kaç gün içerisinde eline geçeceği gibi bilgiler yani tüm hizmetiniz bu sanal tezgâh üzerinde görülmelidir.  Böylece müşterileriniz ürün mukayesesi yaparken en detaylı bilgiyi veren ürünlere daha fazla yoğunlaşmaktadırlar.

Sanal pazar içerisinde kıyasıya rekabetin her an devam ettiği şu zamanda ürünlerin maliyeti de değişime uğrayabilir. Fiyatlarınızı verirken sektöre ayak uydurmanız, fiyat dengesini yakalamanız gerekir. Ancak çok fazla yükselirseniz müşterileriniz daha ucuz ürün arayışına girecektir.

Müşterilerinize karşı her zaman ilgili ve destek olun. Müşteriniz bir sorun yaşadığı zaman size hızlı bir şekilde ulaşabilmeli, siz de sorunu en kısa sürede çözmeniz gerekmektedir. İlgilendiğiniz müşteri hizmetinizden memnun kalacaktır. Ayrıca stok durumunuz her zaman güncel olmalıdır. Ürünlerinizin satışı için önemli bir faktördür. Müşterilerinizin de stok nedeni ile bekletilmemesi gerekir.

Bir marka için vazgeçilmez olan reklam ve kampanyaları her zaman uygulayın. Özellikle ürünlerinizin görüntülenmesi arttıkça tüketiciler ürünlerinize daha fazla yönelecektir. Böylece indirim sayesinde ürün satışını arttırıp kâr da sağlayabilirsiniz.

E-Ticaret Sitesi Olmadan İnternetten Satış Yapabilmek

E-ticaret sitesi olmadan satış yapmanız demek, eğer bir şirketiniz var ise şirketiniz adına bir e-ticaret sitesi açmamanız demektir. Eğer ortaklık kurduğunuz bir firmanın veya web sitenin üzerinden ürünlerinizi satmak istiyorsanız, anlaşma yaptığınız er sizden komisyon da isteyebilir. Ancak bir şirketiniz yok ise, e-ticaret sitesi kurarak markalaşmanız çok zor bir durum olacaktır.

Günümüz şartlarında insanlar büyük bir çoğunluk ile telefonlardan, mobil üzerinden alış- veriş yapıyor veya ürün inceleyip ayrıştırıyor. Bu nedenle en kolay tanınmanızın ve satış yapmanızın yolu sosyal medya üzerinden olacaktır. Örnek vermek gerekirse, ev bütçesine katkı sağlamak isteyen bir ev hanımı yaptığı örgüler ve el işlerini sosyal medyada Instagram ve Facebook üzerinden satışa sunabilir. Ancak ürünler için yoğun istek ve satış gerçekleşir ise markalaşmaya geçmesi çok daha doğru olacaktır. Eğer çok fazla satış yapmayı düşünmüyorsanız sosyal medya üzerinden yaptığınız satışlar sizin için küçük de olsa bir gelir sağlayacaktır.

Bizim tavsiyemiz ise tabii ki bir e-ticaret sitesi kurmanız. Ancak bu kadar markalaşarak vergi vermek istemeyebilirsiniz. HepsiBurada.com, Sahibinden gibi çevrimiçi pazarların çalışma mantığında, bu durum yatmaktadır. Sizin bir e-ticaret sitesi yapmanıza gerek yoktur. Çünkü bu siteler sizin ürünlerinizi satışa sunmanız için sanal bir tezgâh kiralar ve sattığınız ürün miktarına göre komisyon alır. Böylece siz de internet ortamından bir e-ticaret sitesi kurmadan satış yapabilir, belirli bir gelir elde edebilirsiniz.

E-Ticaret Siteniz Mi, Pazar Yeri Mi? 

Hem e-ticaret sitelerinin hem de online pazar yerlerinin kendilerine göre hem avantajları hem de dezavantajları bulunmaktadır. Sadece birini seçmek zorunda değilsiniz. Her iki seçeneği de seçerek hem kendi e-ticaret sitenizi kurabilir hem de online pazar yerlerini seçerek kazanç sağlayabilirsiniz. Öncelikle online pazar yeri için avantaj ve dezavantaj bilgilerini bir gözden geçirelim. Avantaj olarak çok daha düşük maliyete bir satış tezgâhı bulabiliyorsunuz. En baştan başlayarak bir e-ticaret sitesi kurmak yerine daha ucuz bir maliyete kendinize sanal bir mağaza kiralayabilirsiniz. Kendi tanıtımınızı yapmakla uğraşmanıza gerek kalmaz çünkü zaten geniş bir kitleye ulaşmış olacaksınız. E-ticaret sitesinin bakım yapılması gerekir bu nedenle bu altyapı veya teknik sorunlar için siz rahatsız edilmezsiniz. Sizin mağaza kiraladığınız gibi başka firmalar da kendileri için sanal mağaza kiralıyor ve siz de çok yakından rakiplerinizi takip edebiliyorsunuz. Neler olduğunu öğrenmeniz hiç de zor olmaz. Dezavantaj olarak ilk öncelikle sizden alınan aylık kira ve komisyon olacaktır. Online pazar yeri reklam ve kampanya gösterimlerinden de size bir fatura kesecektir. Çünkü kendi bünyesinde sizi tanıtmak zorunda. Bu pazar platformu içerisinde çok fazla rakibiniz var. Yani sizin ürünlerinizin öne çıkamaması muhtemel bir öngörüdür. Bunların yanı sıra sizin için verilen uygun olan ve olmayan davranış listesine profesyonel bir şekilde uymanız gerekmektedir.

Kendi e-ticaret sitenizin yapımı için olan avantajlar ise öncelikle sadece size ait olan bir yapının olmasıdır. Sadece sizin kurallarınız geçerli. Ayrıca fiyatlandırma da tamamen size kalmıştır. Marka adınız tamamen size ait ve kontrol sizin elinizde.  Müşterileriniz ile sizin aranızda daha samimi bir görüşme ortamı oluşur. Direkt olarak size ulaşabilme imkanları bulunur. Dezavantaj olarak ise en baştan bir web site yapım maliyeti çıkacaktır. Ayrıca adınızı duyurabilmek için vereceğiniz reklamların da maliyetleri olacaktır.

Böylece verilen avantaj / dezavantaj bilgileri doğrultusunda size uygun olan satış yöntemini bulabilirsiniz.

Karabina

Denizyolu Taşımacılığı Nedir