E- Ticaret Siteleri İçin SEO Aşamaları

Temel prensibi müşterisine en iyi hizmeti sunmak ve memnuniyetini en üst düzeyde tutmak için kurulmuş bir bilişim firmasıyız.

E- Ticaret Siteleri İçin SEO Aşamaları

E- Ticaret Siteleri İçin SEO Aşamaları

Öncelikle e-ticaret ve SEO’nun ne olduğunu öğrenelim. E-ticaret, zamanla internet kullanımının artış göstermesi ile oluşması ardından alışveriş faaliyetlerinin internet (elektronik) ortamında yapılmasıdır. Bu ortamda ticaret nasıl bir döngü kazandı? Ticaret siteleri önce kendi tanıtımlarını yaparlar. Yapılan reklamlar sayesinde kendi işletmesi belirli bir müşteri sayısına ulaşır. Bu sitelerin içinde ürün aramak, satış yapmak, para göndermek ve bunun gibi günlük hayatta yapmamız gereken işlerin çoğunluğu bulunuyor. Müşteri kazanan ve şirket değerini yükselten işletme, artık kendi bünyelerinde, başka siteler için reklam vermeye başlar.  İşte bu müşteri kazanma bölümünde araya SEO giriyor.

Türkçesi “arama motoru optimizasyonu” olan SEO, sitenizin arama motorlarında üste çıkmasını sağlıyor. Sizin şirketiniz hakkında bir kelime veya kelime öbeği arama motorunda arandığında sizin siteniz ile hemen eşleşir ve dolayısıyla sizin siteniz önce görünür. İnternet kullanıcıları arama yaptıklarında kolaylıkla bulup gördükleri her siteye bakmak isteyecektir. Yani ilk sayfada çıkan siteler bu nedenle önem kazanır ve bu önem de SEO’ya bağlıdır. Peki, SEO neden bu kadar önemli, SEO yapılmazsa ne olur? SEO çalışması olmadan sitenizin üste çıkması neredeyse imkânsızdır. Tabii büyük reklamlar vermediğiniz müddetçe.  Anahtar kelime analizi yapılarak  en çok aranan kelimeler belirlenir ve ona göre sitede içerik yönetimi  gerçekleştirilir.

E-Ticaret Sitelerindeki Blog Sayfası Neden Var? Blog Sayfası Ne İşe Yarıyor?

Artık kullanıcıların girdiği çoğu sitede blog bölümü bulunuyor. Bu bloglarda, sitenin sektörü hakkında, sitenin yaptığı işler baz alınarak kompozisyon tadında makaleler yayımlanır. Ancak rekabet ortamı olan e-ticaret sitelerinde, kendi sektörlerine uygun anahtar kelimeleri ana başlıklarında geçirerek rekabete katılırlar. Yayımladıkları makaleler sitenin blog bölümünde müşteriye açık şekilde bulunur. Kullanıcılar bloglara girerek hem bilgileniyor hem de karşılaştırma yapabiliyorlar.

Site sahipleri, kitlelerini bilgilendirme amaçlı yayıma sundukları blogları kendileri için bir strateji olarak kullanırlar. Çünkü bir sitede ürün veya konu hakkında detaylı bilgi aktarımı, arama motorlarında sitenizi öne atar. Ne kadar anahtar kelimelere uygun ve düzgün bilgi içeren kaynak yayımlanırsa o kadar ziyaretçi alacak ve arama motorlarında üstte kalmayı başaracaktır. Bu fikir hem ziyaretçiler hem de site sahipleri için kârlı olacaktır. Ziyaretçi bilgi edinirken site sahibi tıklanma alır.

Ayrıca bloglarınızda etiket kullanımı da yapmalısınız. Etiketler de anahtar kelime görevi görecektir. Çünkü arama motorunda aranan kelime, etiketler ile doğrudan etkileşime geçecektir. Hedef kitlenize böylece daha çabuk ulaşabilirsiniz. Hedef kitleye ulaşmanın başka bir yolu da blog yazınızın altına sosyal medya hesaplarınızı yerleştirmektir. Ziyaretçileriniz sizi daha yakından takip etmek isteyebilir. Yayımlanan bütün bloglarınız size harika geri dönüşler sağlayacaktır. Siz de kendi e-ticaret siteniz için bir blog bölümü açmayı unutmayın.

Peki E-Ticaret Siteleri İçin SEO Aşamaları Nelerdir?

 Kaç aşamada SEO yapıldığı önemli değil, nasıl yapıldığıdır. Her durum sırasıyla doğru bir şekilde yapılırsa, sorun çıkacağını düşünmüyorum.

1.Adım: Kelime Araştırması Yapılmalı:

Arama yapılırken hangi kelime veya kelime öbeklerinin sıklıkla kullanıldığını öğrenmelisiniz. Bu kelimelerle hitap ettiğiniz kitlenin dilini de bilmeniz gerekir. Konuşma tarzları, kelimeleri kullanış biçimleri gibi pek çok açıdan dikkat etmeniz gerekir. Bu sayede popüler olan ve sık kullanılan kelimeleri öğrenmiş olursunuz.

2.Adım: Kelimeleri Gruplandırın:

Bulduğunuz anahtar kelimeleri gruplandırın. Farklı gruplara söz öbeklerini yerleştirin. Popülerlik kazanan kelimeler eş anlamları veya türemiş başka kelimelere dönüşebilir. Bu durumda hali hazırda farklı gruplandırmalar yapmanız yararınıza olacaktır.

3.Adım: Site İçini Uyumlaştırın:

Sitenizin bütün sayfalarını ayrıştırmada zamandan tasarruf ederek optimize edin. Sayfanızın başlıkları ayrı ayrı olsun. Siteniz için kullanmak istediğiniz anahtar kelimeyi mutlaka sayfanızda büyük başlık içerisinde geçirin. Böylece arama motoru izin sitenizi daha çabuk bulacaktır.

4.Adım: Önemli Datalarınızı Ön Plana Çıkarın:

Ön planda duran başlıklarınız dışında, ziyaretçilerin dikkatini çekmesi gereken diğer verilerinizi göz önüne çıkartın. Siteniz için, sitenize uygun olan biçimlerde şemalar belirleyin ve ekleyin. Sitenizin ruhunu yansıtacak şemalar sayesinde ziyaretçi çekebilirsiniz.

5.Adım: Özgün İçeriklere Sahip Olun:

Sitenizde yayımlamak istediğiniz tüm yazı, resim, tablo vb. içeriklerin kopya olmaması gereklidir. Bu içeriklerden birinin kopya olarak alınması imajınızı da zedeler. Yeni şeyler üretirseniz, pazarlayabilirsiniz. Ancak size ait olmayan, telif hakları başka site sahiplerinde olan içerikler size ziyaretçi ve kullanıcı kaybettirir.

Kendi sitenizde de hep aynı içerikleri görmek ziyaretçiyi sıkacaktır. Bu nedenle sitenizi ziyaret eden kullanıcılar konu başlıklarını ayrıştırabilmelidir. Karmaşık veya benzer içerikleri farklılaştırmaya çalışın ve sitenizdeki sayfanın yolunu ona göre düzenlemelisiniz.

6.Adım: Önlem Olarak Ek Sayfa Oluşturun:

Sitenizde sektörünüze göre değişen yayım veya ürünlerinizde trafik oluşabilir. Örneğin yaz sezonu için bir giyim sitesi çok fazla olan trafiğe önlem olarak ek olarak yapılan sayfalara yönlendirilebilir. Bu sayede fazla oluşan trafik yüzünden ziyaretçileriniz bir error formu ile karşılaşmaz ve siteden atılmaz.

7.Adım: Kullanıcılar Sitenizde Hızlı Hareket Edebilmeli:

Bir e-ticaret sitesi için sitenin hızı çok önemlidir. Eğer ürün gösterme ve satış yapma çok yavaş gerçekleşiyor ise müşteri memnuniyeti çok düşük olacak demektir. Yavaşlayan sitelerden uzak durmak isteyen müşteriler şikâyet edebilir ve bu şekilde diğer müşterilerinizi de kaybedebilirsiniz. Sitenizde hızlı bir düşüş meydana geldiği zaman kullanıcılar arama yaptıklarında sizin sitenizi göremeyeceklerdir. Bu durumu yaşamamak için sürekli kontrol halinde olmanız şarttır. Önce sitenizin açılış sayfasını açıp kontrol etmeli, daha sonra ise diğer içerik veya ürün sayfalarını kontrol etmelisiniz. Eğer hata veren ya da yavaşlayan bir yer var ise orayı hemen düzeltmeniz gerekmektedir.

8.Adım: Diğer Destek Türlerini Oluşturun:

Sadece sitenizdeki yorum ve öneri kısmından değil, özellikle mobil ve sosyal medya tarafından da destek sunabilmelisiniz. Sizinle direkt olarak irtibata geçmek isteyen müşterileriniz için mobil hat kullanarak iletişim gücünüzü arttırabilirsiniz. Daha güvenli bir sanal ortam tadında olan destek, müşteriler için akla yatkın çözümler sunacaktır.

NOT: Bütün sayfalarınız gibi destek sayfalarınızı da sık sık kontrol etmelisiniz. Bir aksaklık veya trafik oluşumuna karşı önlemler almalısınız.

9.Adım: Kullanıcılarınıza Güven Verin:

Siteniz ne hakkında olursa olsun, müşterilerinizin kişisel ve kredi kartı bilgilerini hiçbir yer ile paylaşmamalısınız. Siz paylaşmasanız bile sitenize yapılabilecek olan tüm saldırışlara karşı duyarlı olmalısınız. Reklam içerikleri için istenilen bilgiler saklı kalmalıdır. Eğer müşteri size karşı bir sözleşmeyi kabul etmiş ve sözleşmede “reklam üzerinden bilgilerimi paylaşabilirsiniz” yazıyorsa, bu yerin belirgin olarak yazılması gerekir.

10.Adım: Sürekli Kontrol Halinde Olun:

SEO için yapılan tüm işlemlerinizin doğru işlediğinden emin olun. Eğer yanlış yönlendirilme oluyorsa mutlaka zamanında müdahale edilmesi ve yinelenmemesi için önlem alınması gereklidir.

Karabina

Denizyolu Taşımacılığı Nedir